Historik

Historik

Afroart bildades som en stiftelse av olika kvinno- och kyrkoorgansisationer. Syftet var att stödja, utveckla och sprida kunskap om hantverk i Tredje världen. I början inriktade man sig på den afrikanska kontinenten, sedan tillkom länder i Latinamerika och Asien.

Den första Afroartbutiken startade i Stockholm 1967. Initiativtagare var Jytte Bonnier och idén sprang ur ett annat projekt, etablering av en konstskola i Sydafrika, Rorke’s Drift.

Lärare på skolan var en grupp svenska konstnärer som lyckades göra skolan till en stor succé. Föremål som kom till på skolan skapade snabbt ett internationellt intresse, vilket i sin tur genererade ett behov av försäljningskanaler utanför Sydafrikas gränser. Idén om en butik i Stockholm var därmed född!

Den allra första Afroartbutiken öppnade på Regeringsgatan 8 i Stockholm. Därefter har Afroart haft fler adresser, bland annat i Malmö. Idag ligger Afroarts tre butiker på Hornsgatan 58 respektive Norrtullsgatan 10 i Stockholm samt på S Larmgatan 2 i Göteborg. Afroart har också, sedan några år tillbaka, en webbutik.

Under åren har Afroart importerat och sålt hantverksprodukter, sänt rådgivande volontärer via SIDA-bidrag till biståndsländer och bedrivit informationsverksamhet om hantverk. Afroart har medverkat till flera uppmärksammade utställningar, bland annat på Kulturhuset i Stockholm.

År 2003 skiftade Afroart ägare. Sex textilformgivare tog över verksamheten och driver idag Afroart med ny kraft och energi.

Vi tipsar!
ACE Kuddfodral 50x50, rosa
ACE Kuddfodral 50x50, rosa
429 SEK
BOLGA Picknickkorg, multi
BOLGA Picknickkorg, multi
425 SEK
SALLY Korg m lock S, vit/sv
SALLY Korg m lock S, vit/sv
395 SEK
ESTRELLA Kuddfodral 50x50
ESTRELLA Kuddfodral 50x50
429 SEK
CANE Trippelkorg
CANE Trippelkorg
395 SEK